Gids – Richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden

Het kan beter met de voedingsgewoonten van de Vlaamse kinderen en jongeren. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische voedselconsumptiepeiling en uit ander onderzoek, zoals de Health Behaviour In School-aged Children (HBSC) studie bij 11- tot 18-jarigen , . Zo eten ze te weinig groenten en te veel vetrijke en suikerrijke snacks, en drinken ze te veel gezoete dranken. Eén van de oplossingen is een schoolomgeving waarin kinderen en jongeren gestimuleerd worden om gezonde keuzes te maken.

Maar ook op school is er nog werk aan de winkel! De indicatorenbevraging van het Vlaams Instituut Gezond Leven … Lees meer

Informatiedossier Suiker onverbloemd

Informatiedossier voor leerkrachten secundair onderwijs als houvast voor lessen over suiker en gezondheid. 

Dit pedagogisch dossier wil de belangrijkste vragen van leerkrachten over suiker beantwoorden. Het dossier is een informatiebron en een houvast, maar reikt ook ideeën en tips aan om je op weg te helpen en te inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Met behulp van dit dossier kan je zelf een concreet lesplan opstellen, aangepast aan de voorkennis, het doel, de interesse en de beschikbare tijd.

Lees meer

Informatiedossier Lekkere reclame

Informatiedossier voor leerkrachten secundair onderwijs als houvast voor lessen over bewust en kritisch omgaan met reclame voor voeding.

Dit pedagogisch dossier wil de belangrijkste vragen van leerkrachten over voeding en reclame beantwoorden. Het dossier is een informatiebron en een houvast, maar reikt ook ideeën en tips aan om je op weg te helpen en te inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Met behulp van dit dossier kan je zelf een concreet lesplan opstellen, aangepast aan de voorkennis, het doel, de interesse en de beschikbare tijd.

Lees meer

Leerlijn voeding

Een les over gezonde tussendoortjes? Goed idee, maar liefst meer dan eens! Eenmalig een les geven rond een gezondheidsthema heeft weinig effect. Leerlingen komen best meerdere keren in contact met bepaalde thema’s tijdens hun schoolloopbaan.

Deze leerlijn is er om het thema voeding verticaal en horizontaal  te integreren en te verankeren in de onderwijspraktijk. Dat wil zeggen zowel in verschillende leerjaren als in verschillende vakken.

De leerlijn voeding is een praktisch instrument dat schoolteams ondersteunt bij het invullen en afstemmen van hun gezondheidseducatie rond het thema voeding. Op de verschillende onderwijsniveaus, gaande… Lees meer

Oog voor lekkers

Oog voor Lekkers is het gloednieuwe Vlaamse project rond groenten, fruit en/of melk op school.

Samen met de mascottes slurp en slice ontdekken leerlingen verschillende soorten groenten en fruit en proeven ze van melk.

Oog voor Lekkers vervangt vanaf schooljaar 2017-2018 het bekende Tutti Frutti.

Dankzij Europese en Vlaamse subsidies en met steun van de groente-, de fruit- en de zuivelsector kunnen scholen gedurende 10 of 20 weken genieten van een financiële ondersteuning. De Vlaamse overheid wil namelijk de krachten bundelen en streeft naar leerlingen die ‘het maken van gezonde keuzes… Lees meer

Informatiedossier over (te) lang stilzitten en voldoende bewegen

Beweging Secundair onderwijs Educatieve materialen

Dit pedagogisch dossier wil de belangrijkste vragen van leerkrachten over (te) lang stilzitten en voldoende bewegen beantwoorden. Het pedagogisch dossier is een informatiebron en een houvast, maar reikt ook ideeën en tips aan om je op weg te helpen en te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Met behulp van dit dossier kan je zelf een concreet lesplan opstellen, aangepast aan de voorkennis, het doel, de interesse en de beschikbare tijd.

Lees meer

Informatiedossier energiedranken

Voeding Secundair onderwijs Educatieve materialen

Dit pedagogisch dossier wil de belangrijkste vragen van leerkrachten over energiedranken beantwoorden. Het dossier is een informatiebron en een houvast, maar reikt ook ideeën en tips aan om je op weg te helpen en te inspireren om zelf aan de slag te gaan. Met behulp van dit dossier kan je zelf een concreet lesplan opstellen, aangepast aan de voorkennis, het doel, de interesse en de beschikbare tijd.

Lees meer

Educatief pakket ‘Everybody Happy’

Geestelijke gezondheid Secundair onderwijs Educatieve materialen

'Everybody Happy', een film van Nic Balthazar, vertelt het verhaal van Ralph Hartman (Peter van den Begin), een succesvolle stand-up comedian die het moeilijk heeft. Hj wordt namelijk achtervolgd door de kritische stem in zijn hoofd. Ondertussen probeert hij zich staande te houden in het genadeloze milieu van de stand-up comedy.

Voor deze film werd een educatief pakket ontwikkeld voor leerkrachten en een oefenboekje voor leerlingen. Deze materialen bieden handvaten om thema's als geestelijke gezondheid, burnout en depressie bespreekbaar te maken en samen op zoek te gaan naar wat je kan doen om je net wel '… Lees meer

De Conflixers

Geestelijke gezondheid Secundair onderwijs

De conflixers is een project van de Vlaamse scholierenkoepel dat ontwikkeld werd om een antwoord te bieden op pesten in het onderwijs. Het is gebaseerd op het principe van peer support. Dit houdt in dat  het gaat om projecten waarin leerlingen vertrouwen en mede-eigenaarschap krijgen van de school. Bij de conflixers zijn het altijd de leerlingen die het zelf gaan oplossen. Conflixers zijn dus leerlingen die op hun eigen school andere leerlingen ondersteunen waar nodig. 

Lees meer

Jong en van Zin: aanbod vormingen basisonderwijs + secundair onderwijs

Geestelijke gezondheid Relaties Seksualiteit Basisonderwijs Secundair onderwijs Gezondheidsbeleid personeel Vorming

Jong en van Zin versterkt kinderen, jongeren en hun opvoeders via haar expertise over volgende onderwerpen:

- relationele en seksuele vorming, - pesten aanpakken (groepsdynamica, weerbaarheid), - identiteit en zingeving, - begeleidershouding, - participatie, - peer support

Bij Jong & Van Zin vind je procesmatige, participatieve, interactieve vormingen - van een workshop van een halve dag tot meerdaagse vormingen. Boek een vorming voor jouw (klas)groep kinderen (3e graad lager onderwijs), jongeren of volwassenen.

Lees meer
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel
Tel. 02 422 49 49
Fax. 02 422 49 59
www.vigez.be