Afspraken en regelgeving

Onder de strategie 'afspraken en regelgeving’ verstaan we

• afspraken (regels) die je vindt in het school- en arbeidsreglement (bv. welke dranken mag je van thuis meebrengen?), maar ook informele afspraken (bv. individuele leraar laat leerlingen toe om water te drinken tijdens de les)
  • wetgeving (bv. rookverbod op school)
  • het voorzien in randvoorwaarden zoals mankracht en budget

Tips bij het opstellen van afspraken

• Zoek een evenwicht tussen beperkende (bv. verbod op frisdranken) en stimulerende (bv. water drinken is toegelaten tijdens de les) afspraken.
  • Neem de gezondheidsaanbeveling als basis (bv. water drinken is toegelaten tijdens de les, omdat de aanbevelingen is dat water drinken doorheen de ganse lesdag moet kunnen).
  • Denk samen met het team na over hoe jullie omgaan met overtredingen. Zorg dat alle leraren op dezelfde lijn zitten en leraar A niet iets anders zegt dan leraar B (bv. leraar A met toezicht ziet rokende leerling en vraagt om sigaret weg te steken, leraar B verwijst door naar de directie).