Tips over het hanteren van leerinhouden gezondheid

Kennis aanbrengen is noodzakelijk, maar onvoldoende

Het is niet omdat een leerling de gevolgen van onveilige seks kent, hij/zij daarom altijd veilige seks zal hebben. Daarvoor is meer nodig.
Kennis wordt vaak overschat, maar is wel noodzakelijk. Het ligt aan de basis voor de motivatie van leerlingen en geeft hen de mogelijkheid om vaardigheden en attitudes te ontwikkelen.
Gezondheidsboodschappen behoren vaak niet tot de parate kennis van de leerlingen, herhaal ze dus regelmatig doorheen de leerjaren.
Gezondheidseducatie is niet enkel kennis bijbrengen, maar ook het trainen van vaardigheden en de ontwikkeling van attitudes zijn belangrijk.

Voorbeeld:
Om jongeren te motiveren tot voldoende beweging zijn het trainen van organisatie- en planningsvaardigheden belangrijk.

Houd rekening met de motieven van de leerlingen

De meeste jongeren weten dat roken ongezond is, maar daarom stoppen ze nog niet met roken. Gezondheidsmotieven wegen bij kinderen en jongeren meestal niet zwaar door bij het kiezen voor een gezonde leefstijl. Wil je hen overtuigen, haal dan ook redenen aan als er goed uitzien, plezier hebben, vrienden maken, …
Wil je duurzame leereffecten verkrijgen, ga dan op zoek naar de motivatie van leerlingen.  Houd er rekening mee dat deze motieven verschillend kunnen zijn bij de leerlingen. Zo zullen sommige leerlingen zich aangesproken voelen door competitie als motivator om te bewegen, anderen helemaal niet.

Gezondheidseducatie gaat ook over waarden

Vlees eten versus vegetarisch zijn, al dan niet alcohol (mogen) drinken, … voor een aantal gezondheidsthema’s leven er verschillende waarden in onze samenleving.
Deze verschillende waarden kan je ook meenemen in je lessen over gezondheid.
Let op: de aanwezigheid en het werken over verschillende waarden over gezondheid is iets anders dan het in vraag stellen van wetenschappelijke gezondheidsaanbevelingen. Let erop dat de leerinhouden steeds in overeenstemming zijn met de eindtermen en de wetgeving.