Doet jouw school al mee met Woogie Boogie?

15.12.2017

Neen?! Ontdek alles over Woogie Boogie op www.woogieboogie.be!
Ja?! Goed nieuws! Er is nu ook een Woogie Boogie educatief pakket. Het pakket daagt leerkrachten kleuteronderwijs uit om de klas zo in te richten dat kleuters vanzelf meer rechtstaan en bewegen, het lang stilzitten (ook voor de computer en tv) te onderbreken met bewegingstussendoortjes, leerinhouden op een actieve, niet-zittende manier aan te brengen en het zitten op de speelplaats aan te pakken.
Wil jij samen met Mickey Mouse, Donald Duck, Sofia en andere Disneypersonages de strijd tegen het lang stilzitten in jouw klas aangaan, registreer je klas via de Woogie boogie-website en vraag het educatief pakket aan!

Meer weten?

Kleuters moeten zich kunnen uitleven, daar is iedereen het over eens. De wereld spelend ontdekken sluit aan bij hun jonge, nieuwsgierige natuur. Maar jonge kinderen zitten vaker stil dan je denkt, thuis en op school: wanneer ze eten, knutselen, tv-kijken, de tablet of smartphone ontdekken en wanneer ze in de auto zitten. De cijfers in het rapport over lang stilzitten dat Gezond Leven in 2015 publiceerde, bewijzen dat: kleuters in Vlaanderen brengen 6 tot 9,5 uren per dag zittend door. Dat is maar liefst 50% tot 80% van hun wakkere tijd.

Steeds meer onderzoek toont echter aan dat wie een hele dag lang stilzit, meer risico loopt op onder andere overgewicht, hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker en diabetes. Het beperken van lang stilzitten bij kleuters werkt op langere termijn dus beschermend tegen deze aandoeningen.
Het Woogie Boogie educatief pakket daagt leerkrachten kleuteronderwijs uit om de klas zo in te richten dat kleuters vanzelf meer rechtstaan en bewegen, het lang stilzitten (ook voor de computer en tv) te onderbreken met bewegingstussendoortjes, leerinhouden op een actieve, niet-zittende manier aan te brengen en het zitten op de speelplaats aan te pakken.

Vijf actiefiches en een stappenplan begeleiden de kleuterleerkrachten stap voor stap om die doelen te bereiken. Vertelplaten en tal van andere ondersteunende materialen zorgen voor de inkleding van de acties. De acties kunnen het begin óf het vervolg zijn van een kwaliteitsvol en duurzaam beleid rond gezondheid op school.

Wil jij samen met Mickey Mouse, Donald Duck, Sofia en andere Disneypersonages de strijd tegen het lang stilzitten in jouw klas aangaan? Registreer je klas via de Woogie Boogie website en vraag het educatief pakket aan!

In 2018 wordt er ook een Woogie Boogie Beweegdag in het leven geroepen. De Woogie Boogie Beweegdag is dé dag in het jaar waarop alle stoelen aan de kant gaan. Alles kan en alles mag op die dag behalve zitten. Een volledige dag bewegen, creatief zijn en dansen. De Woogie Boogie Beweegdag vindt plaats op de laatste woensdag voor de paasvakantie (voor 2018 is dit op 28 maart).