Voeding op school

Woensdag fruitdag, een gratis wateraanbod op school, een les rond de voedingsdriehoek, een gezond ontbijt,  … het zijn één voor één voorbeelden die een plaats kunnen krijgen in het voedingsbeleid van jouw school. Maar wat is dat eigenlijk een voedingsbeleid op school?
Organiseert jouw school ook al héél wat initiatieven rond voeding, maar is er nog geen sprake van een samenhangend beleid?
Gezonde School helpt je om stap per stap te evolueren van losse acties rond voeding naar een samenhangend beleid, rekening houden met een aantal succesfactoren.

Ga nu aan de slag!

Gezonde School biedt drie instrumenten aan die op elk thema toepasbaar zijn, dus ook op voeding:

Gezonde School zal verder werken aan de vertaling en invulling van deze instrumenten voor een voedingsbeleid op school. Momenteel kan je nog gebruik maken van www.gezondeschool.be/Kieskeurig.

Op zoek naar materialen over de voedingsdriehoek?

Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Daarom verzamelden we alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding – wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter – voor jou in de voedingsdriehoek.

  • Hier vind je meer informatie over de voedingsdriehoek.

  • Bestel hier je materialen. 

Welke leerinhouden rond voeding geef je wanneer?

De leerlijn voeding is een praktisch instrument dat schoolteams ondersteunt bij het invullen en afstemmen van hun gezondheidseducatie rond het thema voeding. Je kan de leerlijn gebruiken om lesinhouden en lesmateriaal te selecteren en te controleren, om onderling af te stemmen welke leerinhouden rond voeding wanneer (in welk leerjaar) en in welke vakken aan bod kunnen komen.

De proefkampioen leert kleuters proeven

Kleuters ontwikkelen hun smaak door te experimenteren. Dit is een essentiële basis om later gevarieerd en gezond te eten. De proefkampioen is een educatief project om de smaakontwikkeling bij kleuters te bevorderen.

Wil je een les rond voeding geven in het secundair onderwijs?

De informatiedossiers over voeding willen de belangrijkste vragen van leerkrachten over voeding beantwoorden. Het informatiedossier is een informatiebron en een houvast, maar reikt ook ideeën en tips aan om je op weg te helpen en te inspireren om zelf aan de slag te gaan.
Met behulp van dit dossier kan je zelf een concreet lesplan opstellen, aangepast aan de voorkennis, het doel, de interesse en de beschikbare tijd.

Beschikbare informatiedossiers:

Op zoek naar de aanbevelingen voor een evenwichtig voedingsaanbod op school?

Binnenkort vind je hier ook de nieuwe aanbevelingen voor de schoolmaaltijden.

Op zoek naar meer inspiratie?

Neem een kijkje in onze actielijst.

Vlaams Instituut Gezond Leven vzw

G. Schildknechtstraat 9
1020 Brussel
Tel. 02 422 49 49
Fax. 02 422 49 59
www.gezondleven.be