Lang stilzitten op school

Wat is lang stilzitten?

Kinderen en jongeren zitten vaak te lang stil. Tot ruim negen uur per dag. Ze kijken tv, ze komen met de auto naar school, ze zitten aan een bank in de klas. Zelfs tijdens de pauzes zitten ze vaak te lang stil.

We spreken over ‘lang stilzitten’ of ‘sedentair gedrag’ wanneer kinderen meer dan 30 minuten aan een stuk zitten of liggen, slapen niet inbegrepen. Dit gaat gepaard met een zeer laag energieverbruik.
Bij ‘lichaamsbeweging’ is het energieverbruik groter. Afhankelijk van de soort activiteit en de intensiteit is de lichaamsbeweging licht, matig of hoog intensief.

Voor de jeugd zijn er specifieke aanbevelingen rond minder lang stilzitten en meer bepaald rond schermtijd in de vrije tijd.

Veel van die activiteiten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Denk maar aan lezen of knutselen. Ook sociaal contact verloopt dikwijls zittend. Kinderen telefoneren, babbelen of chatten vanop hun stoel. Gelukkig bestaan er veel manieren om ook dat actiever te maken.

Risico’s

Onderzoek toont aan dat lang stilzitten een grote impact heeft op onze gezondheid, zelfs bij jonge kinderen. Niet alleen fysiek, maar ook psychisch en sociaal.

• meer kans op overgewicht en obesitas
  • hogere bloeddruk, hogere cholesterol
  • minder sterke spieren en gewrichten
  • problemen met sociaal gedrag
  • minder zelfvertrouwen, minder welbevinden
  • minder goede schoolresultaten

gezondheidsrisico's lang stilzitten

Lang stilzitten of te weinig bewegen?

Lang stilzitten is niet hetzelfde als te weinig bewegen. Speelt, beweegt of sport een leerling dagelijks voldoende, maar zit hij de rest van de dag vooral stil? Dan zit die leerling te lang stil voor een goede gezondheid.

lang stilzitten

Factoren die ervoor zorgen dat kinderen lang stilzitten

• We associëren stilzitten met orde en structuur, (lichaams)beweging met chaos.
  • Veel lokalen zijn te klein. Ze laten weinig beweging toe.
  • Kleuters moeten ‘leren’ zitten als voorbereiding op het lager onderwijs.
  • Er is weinig budget om materialen aan te kopen of om de speelplaats in te richten.
  • Er is te weinig personeel om tijdens de pauzes toezicht te houden.

Voor al deze factoren zijn er haalbare oplossingen.

Goede gewoonte

Een gezonde leefstijl is een gewoonte die je kinderen al op jonge leeftijd kan aanleren. Thuis, maar ook op school. Jong geleerd is oud gedaan!

Wil je op school werken aan minder lang stilzitten? Dan ‘zit’ je hier goed voor ondersteuning en handige tips!